Na prevádzkovanie webu a analýzu návštevnosti používame súbory cookies.
Povoliť Odmietnuť Upraviť
Jazyková verzia: SK

Otvorenie letnej sezóny 2023

 

Guláš je jeden z najväčších kulinárskych fenoménov. Koľko kuchárov, toľko gulášov.  Prvé informácie o guláši pochádzajú samozrejme z Maďarska. Už zo stredoveku je známy recept, keď v kotlíku dusili na kúsky nakrájané mäso len vo vlastnej šťave.  Prvý recept na guláš , ktorý bol uverejnený knižne, pochádza z rokov 1816-1818, keď sa objavil v „kuchárke“ Zsuzsanny Ratz.

 

Dňa 16.6.2023 sa pri príležitosti otvorenia letnej sezóny na mestskom kúpalisku v Strážskom uskutočnila súťaž vo varení kotlíkového guľáša.

Do súťaže sa zapojilo 8 družstiev- družstvá Mestského úradu, Mestského podniku služieb, starostov okolitých obcí, Jednoty dôchodcov, Klubu dôchodcov, speváckeho zboru Rozkvet, Zväzu protifašistických bojovníkov i družstvo s tajuplným názvom Furt Dačo. Všetci súťažiaci dostali k príprave guľáša základné suroviny: mäso, zemiaky, cibuľu i masť. Každé družstvo si ale prinieslo svoje tajné ingrediencie na vylepšenie chuti: koreniny, lečo, či slaninku. Po rozložení ohňa pod svojimi kotlíkmi začal súboj a čo najlepšiu chuť guľáša. 

 

Napriek nepriaznivému počasiu sa účastníci súťaže ale aj prítomní obyvatelia mesta cítili príjemne, nálada bola skvelá, veselá. Nad regulérnosťou súťaže bdela prísna porota, ktorá hodnotila všetky vzorky guľáša. Výsledky súťaže vo varení kotlíkového guľáša vyhlásil primátor mesta Strážske pán Patrik Magdoško. Výsledok bol prekvapujúci. Keďže každé súťažné družstvo dalo do prípravy guľáša veľa zručnosti a chutnosti, víťazmi sa stali všetky súťažiace družstvá.

Keďže v nasledujúcu nedeľu bol Sviatok otcov, prednostka Mestského úradu Mgr. Mária Hajdučková osobne čapovala prítomným otcom pivo.

Celé podujatie sa skončilo konštatovaním, že sa zaviedla nová tradícia pri príležitosti otvorenia letnej sezóny na kúpalisku.